Datum objave: 5. listopada 2023.
Kategorija: Naslovnica

Posjet Jasenovcu i Novskoj

4. listopada 2023. naši učenici sedmih i osmih razreda posjetili su Spomen-područje Jasenovac. Terenska nastava je organizirana na preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja te omogućuje učenicima da prošire znanja o holokaustu. Posjet su započeli obilaskom područja na kojem je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio smješten koncentracijski logor sve do poznatog monumentalnog spomenika Kamenog cvijeta autora Bogdana Bogdanovića. Unutar spomenika je položena brončana ploča u kojoj su upisani stihovi iz poeme Jama Ivana Gorana Kovačića.

Učenici su na tom putu poslušali stručno predavanje i doznali o strahotama vremena gdje su život izgubili mnogi Romi, Hrvati, Srbi i Židovi.

Na maketi logora kustos je objasnio kako je logor izgledao, što se događalo i kakvi su uvjeti vladali te gdje su logoraši odvođeni na pogubljenje.

Oko spomenika se nalaze zemljani humci- simbolično naznačena mjesta na kojima su nekad bile barake u kojima su boravile žrtve logora te udubljenja koja simboliziraju grobnice i mučilišta.

Drugi dio posjeta odvijao se radno za naše učenike koji su podijeljeni u grupe morali odgovoriti na tematska pitanja tako da odgovore potraže u Memorijalnom muzeju. Rezultate svog istraživačkog rada su predstavili u obrazovnoj prostoriji gdje su pokazali da su puno toga naučili i da im je posjet bio koristan.

Nakon Jasenovca, učenici su se zaputili u Novsku u Poduzetnički inkubator PISMO namijenjen industriji razvoja videoigara gdje su poslušali predavanje o tome kako nastaju videoigre te su nakon toga imali priliku upoznati se s najsuvremenijom opremom za testiranje videoigara koja obuhvaća simulator vožnje, simulator pokreta u virtualnoj stvarnosti, simulator pokreta – žiroskop, simulator letenja, VR potpunu rotaciju i simulator 360 stupnjeva. Učenici su uživali isprobavajući razne simulatore, a na kraju terenske nastave puni dojmova i novih spoznaja vratili se kućama.

Učiteljica Danijela Juren

Pročitajte još

Terenska nastava 5. – 8. razreda u Đurđevac

Terenska nastava 5. – 8. razreda u Đurđevac

U utorak, 15.10.2024. učenci 5., 6., 7. i 8. razreda u sklopu terenske nastave posjetili su grad Đurđevac, utvrdu Stari grad, zoološki vrt i Posjetiteljaki centar.  Nakon ručka prošetali su geografsko-botaničkim rezervatom Đurdevačkim pijescima te nakon toga posjetili...

Skip to content